Follow the Money
CASH / XL
Door:
Maas theater en dans
Leeftijd:
XL
Genre:
Theater
CASH
"Pompende voorstelling over de macht van het geld"schreef het Parool (****) over CASH. Deze theaterhit uit 2013 werd in 2016 hernomen.
Geld maakt niet gelukkig. Yeah right! Alsof je gelukkiger bent zonder geld. Wie droomt er niet van een grote erfenis, de loterij winnen of… een geslaagde bankoverval? We zijn dag in dag uit bezig met ‘waar halen we het vandaan’ en ‘wat gaan we ermee doen?’. Maar wat is geld precies? Waarom is een tientje waard wat het waard is? En wie bepaalt dat? In CASH duik je samen met de acteurs in de wereld van het geld. Van de bankencrisis tot de goudvoorraad, van bitcoins tot marktwerking. In een mix van een heist movie (à la Ocean's Eleven) en uitdagend praattheater worden euro's, banken en de markt doorgelicht. Kom en help mee een bankoverval op te zetten. En als dat lukt, hoeveel geld is dan voor jou genoeg?
Speelperiode
Première 11 oktober 2013
CASH speelden we in 2013 en 2016 93 keer, 40 keer voor vrij publiek en 53 keer als schoolvoorstelling.
Regisseur en toneelschrijver Floris van Delft heeft met collega Wolter Muller een scherpe en kritische voorstelling gemaakt in de vorm van een zogeheten kraakfilm. (…) Vier acteurs zappen hyperactief en hilarisch terug naar de voorbereidingen van een bankoverval.
– Volkskrant
Geslaagde mix van De Prooi en De Verleiders voor jong publiek.
– Trouw
Een sterk vertelde thriller voor jongeren over een bankoverval met bijbedoelingen.
– De Groene Amsterdammer
Wolter Muller schreef met regisseur Floris van Delft een pompende voorstelling over de macht van het geld.
– Parool
Met spannende muziek en een decor als een bouwtekening vol details zit het publiek meteen in de sfeer van de inbraakfilm.
– Theaterkrant
De voorstelling is snel, spannend en geestig, met hier en daar een vleug liefde. Het spel is heel fysiek met scherpe, goed gecontroleerde bewegingen.
– 8Weekly
De opbloeiende liefde tussen Sinan en Nastaran en het Ocean’s Eleven-sfeertje geven het gevoel alsof je naar een actiefilm kijkt.
– Sevendays
Een ingewikkelde materie op een aantrekkelijke manier uitgelegd; (…) met grappige mimiek van de acteurs. Ook het spektakel tijdens de feitelijke roof en de vraag hoe het afloopt, houden de spanning erin. Nice!
– Leeuwarder Courant
Een bankroof door 4 ambitieuze mensen die door het lot elkaars companen worden; het zou bijna een Hollywood-movie kunnen zijn. CASH heeft dan ook alle ingrediënten van zo’n film: special effects, visueel spektakel en natuurlijk een portie verleiding. Nee, dit is geen blockbuster in Pathé, maar de nieuwe voorstelling van Maas Theater en Dans. (…) De ideale mix tussen Mission Impossible en een economieles en zeker de moeite waard om je geld aan uit te geven.
– LIVE LIKE TOM
Ze laat zien dat ze tot alles in staat is, van onbetrouwbare bitch tot femme fatale en van strakke zakenvrouw tot verleidelijke superheldin.
– Jury Gouden Krekel 2014 over Nastaran Razawi Khorasani
Meer
- Meer
- Meer
- Meer
- Meer
- Meer
- Meer
- Meer
- Meer
- Meer
Credits
Floris van Delft
Wolter Muller, Floris van Delft
Nastaran Razawi Khorasani (Gouden Krekel), Dennis Rudge, Rutger Tummers, Sus Verbruggen (2016) / Sinan Eroglu (2013)
Wim Conradi
Andrea Spoor
Laura de Jong
Sara Hakkenberg
Phile Deprez, Noa Verhofstad
Huub Laurens
Educatie
CASH Moneyclub
Naar aanleiding van de voorstelling CASH is in het najaar van 2013 de CASH Moneyclub opgericht: een project in de klas over geld. Jongeren gingen met geldexperts in gesprek over geld, vertrouwen, aandelen, winst, bitcoins, risico, banken et cetera. Bij de reprise van CASH in het voorjaar van 2016 wordt de CASH Moneyclub nieuw leven ingeblazen.
Terugblik 2013
Geïnteresseerde jongeren uit Rotterdam en andere steden wilden we graag uitdagen dieper over geld na te denken door aandeelhouder van CASH te worden. Voor tien euro konden zij aandeelhouder worden van CASH. We waren benieuwd naar wat jongeren met een pot geld wilden doen: beleggen of liever sparen tegen rente? Investeren in een goed doel of Bitcoins kopen? De leerling was officieel aandeelhouder na het tekenen van het aandeelhouderscertificaat. We hebben in 2013 op drie scholen voor in totaal acht klassen de CASH Moneyclub uitgezet. Op het IVKO in Amsterdam en het Erasmiaans in Rotterdam zijn we bij één klas drie keer terug geweest. Op de Willem de Zwijger in Papendrecht hebben we met een groot team theaterdocenten zes verschillende klassen op één dag drie sessies gegeven.
Workshop
Tijdens de voorstelling krijgen de leerlingen informatie aangereikt over verschillende soorten geld (cash, goud, digitaal geld) en horen ze verschillende manieren van denken over geld. Waarom wil je het hebben? Wat is genoeg? Ze krijgen een actieve rol en gaan op zoek naar hun eigen ideeën over geld en de waarde van geld.
In de workshop laten we de leerlingen door middel van een aantal actieve spellen ervaren hoe het banksysteem werkt en dat geld berust op vertrouwen. Daarna koppelen we deze inzichten aan het acteren. Wie is te vertrouwen? We onderzoeken lichaamshouding, oogopslag, stand van het hoofd en de zichtbaarheid van de handen. We noemen dit spelen met suspense. In kleine groepen werken de leerlingen hun eigen inzichten over geld uit in een scene met een hoog ‘heist’ (spannings-)gehalte.
Floris van Delft over CASH
“Ik heb CASH gemaakt toen de economische crisis in volle gang was. Ik wilde jongeren uitdagen over de werkelijke waarde van geld na te denken. Zij groeien op, terecht of niet, met een continu gevoel van schaarste. Nu is de crisis iets geluwd, maar het belang om je te verhouden tot dit thema is dat zeker niet. Geld is emotie, veiligheid, identiteit. CASH is een rollercoaster van informatie en spanning geworden, waarin je drie keer over de kop gaat. De voorstelling laat je verder denken. CASH is als een actiefilm op het toneel, die je achterlaat met een hartslag van 180 en een hoofd vol gedachten.”
Publieksreacties
"Ontzettend leuke voorstelling waarbij we allemaal wat leren. Met special effects en hele goede acteurs! Complimenten 🙂 #Heerlen" Amanda
"Ontzettend leuke en bruisende voorstelling CASH in het Maaspodium. Wat een geweldige combi tussen het gegeven van inzicht en interactief vermaak." Kees-Jan
"Cash is een eyeopener waardoor de absurditeit van de financiële wereld klaar helder wordt. Tegelijk is het een meeslepende voorstelling die je van het begin tot het einde op het puntje van je stoel laat zitten. Niet alleen voor jongeren maar zeker ook voor ouderen een aanrader." Rob
Er zijn nog geen reacties op CASH
We zijn benieuwd wat je van deze voorstelling vond! Laat je het ons weten?