De smaakmakers van de toekomst
Loslopend wild 2017 / 8+ en XL
Door:
Maas theater en dans
Leeftijd:
8+ en XL
Genre:
Theater, Dans
Loslopend wild 2017
Kom proeven en smullen bij de smaakmakers van de toekomst. Nieuw talent dat energiek en vol humor virtuoos danstheater maakt. Na het succes van Loslopend wild op Oerol en De Parade in 2015, reisde Maas in 2017 met zes korte stukken voor 8+ en XL langs de theaters. Maas maakt er ook drie voor 8+. De pers: “Veelbelovend talent bij Maas maakt fluïde theater” (…) “Loslopend wild is een aantrekkelijk concept waarin de voorstellingen veel variatie bieden. De energie van al dit jonge theatertalent is veelbelovend en fijn om naar te kijken.” (Scènes), “Als dit de theatermakers van de toekomst zijn, is er weinig reden voor pessimisme” (Theaterkrant).
Kraai / Jasper van Luijk / DANS / XL
In de acrobatische dansvoorstelling Kraai wil de jonge hoofdpersoon weg van huis. Hij put moed uit de gesprekken met zijn onzichtbare vriend. Verwachtingsvol, nieuwsgierig en vol goede moed stapt hij de wijde wereld in. De wens om te vliegen wordt verpakt in energieke dans.
Alaska / Elias De Bruijne, Lisa Groothof, Gale Rama / THEATER / XL
Drie ontdekkingsreizigers zoeken naar het laatste stukje onbekende wereld, maar alles is al ontdekt en geclaimd. Waar is hun vlag nog te planten? In de wild botsende theatervoorstelling Alaska maken drie jonge performers, Elias De Bruyne, Lisa Groothof en Gale Rama, eigen wetten waarin alles weer nieuw en mogelijk is. Een brutaal verzet tegen alles wat er ooit door anderen voor hen is bedacht.
Two Boys / Guilherme Miotto / DANS / XL
In een grote, lege ruimte met enorme schaduwen zie je een extreem duet van twee breakers, een ware uitputtingsslag. De Two Boys zijn breaker Shane Boers en bboy Simon Bus.
PlayStation / Art Srisayam / DANS / 8+
Gamen is net als dromen: zonder enig risico je angsten in de ogen zien en je emoties laten gaan. Maar het is en blijft een vlucht uit de realiteit. Kreeg je in het echte leven maar zoveel kansen als in een computerspel. Eén verkeerde stap in het echte leven en het is game over. PlayStation is een explosieve theatrale dansmix.
Vlieg! / Rosa van Leeuwen, Jurriën Remkes / THEATER / 8+
“Wij zijn klaar voor iets groots. Zo groots, dat we van onze voeten worden getild. We stijgen op. De ruimte in, daar horen we thuis, daar kunnen we gaan waar we willen.” Twee acteurs bluffen zichzelf de ruimte in met veel kinderlijke fantasie en opschepkunst. En geloof het of niet: ze vliegen, echt waar.
Kronkel / Jef Van gestel (Tuning People) / THEATER / 8+
Kronkel is een absurdistische, fantasierijke performance met maskers van karton en plakband, sneeuw en bloed. Twee mensen hebben een vreemde speeddate waarin ze telkens verschillende gedaantes aannemen. Troost, liefde en een gruwelijk ongeluk vinden hun poëzie in een gekke gedachtekronkel. Een grappig onhandige mime-act.
Speelperiode
Première: 11 maart 2017
Loslopend wild werd van 10 maart tot en met 3 mei 2017 in Nederland gespeeld. Het drieluik voor XL werd 16 keer als vrije voorstelling gespeeld en 12 keer als schoolvoorstelling. Het drieluik voor 8+ speelden we 17 keer voor vrij publiek en 7 keer voor scholen.
Two Boys van Guilherme Miotto is conceptueel en dansant interessant. Frustrerend, beklemmend en met een virtuoze inzet van verbrokkelde breakdance-moves.
– Volkskrant over Two Boys
Two Boys verbeeldt de aantrekkingskracht van het scherm in dans, met indrukwekkende skills.
– Theaterkrant over Two Boys
Kraai was een adembenemend stuk doordat de dans heel helder, clean en goed was uitgewerkt. De dansers waren niet twee losse individuen maar waren samen een. Heel sterk!
– Theater- en Musicalnieuws over Kraai
Alaska is een bizarre, sterk associatieve trip met gekke grappen.
– Scènes over Alaska
Rondzoevend op hoverboards scheppen Rosa en Jurriën zo innemend op over hun vliegkunsten, dat je zelf met beide voeten van de grond gaat. Hier bewijst zich de kracht van fantasie.
– Volkskrant over Vlieg
Playstation was een prachtig dansstuk met een vleugje theater en heel interessant omdat het stuk gevuld was met een duidelijk verhaal en dito concept.
– Theater- en Musicalnieuws over PlayStation
Hartverscheurende puberproblematiek in PlayStation, geestig samenspel in Kronkel, en een fijn potje vliegen afvangen en opscheppen in Vlieg!, fris geacteerd.
– Theaterkrant over Playstation, Kronkel en Vlieg!
Miotto laat zien hoe expressief breakdance kan worden, wat bijdraagt aan het fascinerende theatrale concept.
– Dance Europe
Een duet dat fascineert door de oprecht voelbare interactie tussen de twee hoofdpersonen, wiens totale betrokkenheid tot elkaar en tot hun organisch groeiende beweging echt poëtisch is.
– Dance Europe
Kraai is een inventief duet waarin Tanate zijn breakdancekwaliteiten volop kan benutten en waarin Beurskens een sterke partner is.
– Theaterkrant
In Alaska komen naast beeldgrappen en absurde associaties ook eenzaamheid en gevaar aan bod.
– Theaterkrant
De vrijheid van geest tref je in de choreografie Kraai van Jasper van Luijk, waarin een meisje en een (vogel)jongen in en uit een boom van ijzeren lichttracks klimmen, zwieren en zwaaien.
– Volkskrant over Kraai
Het ongewoonst is de absurdistische beeldtaal van Alaska.
– Volkskrant
Kraai is een speels charmant duet voor twee dansers.
– Scènes
Spannend spel achter half transparante manshoge glazen wanden met prachtige bewegingen die afkomstig zijn uit de breakdance van Shane en Simon. Hun beheersing dwingt veel respect af.
– Scènes
Het spannendste vond ik het eigenzinnige Kronkel: vervreemde scènes waarin de spelers hele lange armen krijgen van karton wat best lastig en dus ook komisch is. Toch is het spel teder.
– Scènes
Loslopend wild is voor alle leeftijden een geslaagde combinatie. Het is een manier om kennis te maken met verschillende soorten theatervormen. (...) experimenteel en grappig (over Kronkel).
– Cultuurbarbaartjes
Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
Credits
Kraai
Choreografie: Jasper van Luijk
Dans: Yeli Beurskens, Jefta Tanate
Compositie: Lennart Siebers
Kostuums: Natasja Lansen
Decor: Andrea Spoor
Licht: Jasper van Luijk i.s.m. Andrea Spoor
Alaska
Makers: Elias De Bruyne, Lisa Groothof, Gale Rama
Spelers: Lisa Groothof, Gale Rama, Jurriën Remkes
Muziek: Maarten Bokslag
Met dank aan: Marie Groothof
Two Boys
Choreografie: Guilherme Miotto
Dansers: Shane Boers, Simon Bus
Muziek, soundscape: Joel Ryan
Decor, licht: Joey Schrauwen
PlayStation
Choreografie: Art Srisayam
Dans: Lynn Meijer, Art Srisayam
Compositie: Tom van Wee
Kostuums: Nicky Nina de Jong
Graphic designer: Bess Krairat
Bungee Aerial Coach: Janneke van Amelsvoort
Met dank aan: Cherish Menzo
Vlieg!
Regie, concept, spel: Rosa van Leeuwen, Jurriën Remkes
Muziek: Djurre de Haan
Met dank aan: Elias de Bruyne, Rutger Remkes, Sanne Danz
Kronkel
Regie, concept, maskers: Jef Van gestel (Tuning People)
Choreografie: Art Srisayam
Performers: Art Srisayam, Gale Rama
Coaching triple bill: Dorien Folkers, Sara Giampaolo, Moniek Merkx, Jolanda Spoel
Techniek: Andrea Spoor, Marcel van Hassel, Peter Raaijmakers, Dennis Stolzenberg (stage)
Campagnebeeld: -SYB-
Scènefoto’s: Phile Deprez
Trailer: Huub Laurens
Educatie
Workshop loslopend wild
Durf jij mee te gaan op avontuur? In deze workshop gaan we dansend op een theatrale ontdekkingsreis. Geïnspireerd op deze reis ga je samen met een theater- en een dansmaker aan de slag om met elkaar een performance te maken. Aan het eind van de workshop presenteren we de eigen Loslopend wild performances.
Publieksreacties
De Smaakmakers over Loslopend wild
“Ik vond Kraai echt heel mooi. Wat een conditie en wat waren ze lenig! Ook hier was veel vertrouwen nodig! Ik geef het zonder te veel woorden een 9,5!”
“Alaska was vreselijk spannend toen een ongeluk gebeurden en ze contact met elkaar wilden zoeken via walkietalkies. De eenzaamheid toen ze in gevaar waren droop er af.”
“Two boys was erg mooi gedanst (…). Het was mooi gemaakt met de verschillende kleuren lichten.”
“Playstation was voornamelijk dans en dat soort dans waar je veel vertrouwen op elkaar nodig hebt. (…) Ik vond het erg mooi en knap gemaakt”
“Bij Vlieg! werd je echt meegenomen in de fantasie en ze gebruikten de technologie van nu erg goed. (…) Ik heb er erg om moeten lachen en vond dit ook een van de leukste stukken van de avond!”
“Kronkel was erg grappig”
Brit (12 jaar) geeft als gemiddeld cijfer een 8,2
“Vooral het effect dat het donker was met maar een beetje licht was heel vet omdat dat het mooi maakte om naar te kijken.” (…) “Door het mooie spel heb je niet veel verbeelding nodig om te weten dat het raven zijn. Mooie voorstelling met veel dans.” (over Kraai)
“Het mooiste vond ik het moment dat ze ons mee namen in de ruimte dat alles eruit zag alsof we daar echt waren! De lichtjes in het donker leken net sterren. De voorstelling is een echte aanrader.” (Over Vlieg!)
Isa (12 jaar)
“Ze waren heel erg lenig en konden alles zo soepel. Ik zou het wel een heel uur lang naar kunnen kijken zo mooi was het.” (over Kraai)
“Je zag telkens een reiziger vertellen hoe alleen ze zich voelden en hoe het daar aan toe ging. Ik heb zeker heel erg gelachen, maar ook meegevoeld met de personages.” (over Alaska)
“Het waren zeer mooie beelden en doordat ze het zo goed uitbeelden had je geen woorden nodig om het verhaal te begrijpen.” (Over PlayStation)
“Het is allemaal heel overdreven maar dat maakt het heel erg leuk. Ze spelen het stuk op een ox-board dat is best wel knap, want tijdens de uitvoering moet je de controle op je ox-board ook nog eens houden. Ik vond het echt een geweldig en lachwekkend stuk.” (Over Vlieg!)
“Ik vond Kronkel zelf echt een leuk en grappig stuk met maskers en lange handen.” (…) “heel creatief met de kostuums en zelfgemaakte armen, voeten en maskers.”
Floor (14 jaar)
“Een geweldige voorstelling” (over Loslopend wild XL)
“Ze moeten elkaar eerst even onderzoeken en dan begint een mooie dans. Ze gebruiken elkaar voor de bewegingen die ze maken. (…) Kraai is een mooie, maar ook een acrobatische voorstelling. Kraai is een verbazingwekkende dans.”
“Alaska is een mooie voorstelling en je leeft echt mee met de slachtoffers.”
“Two Boys is eigenlijk een grote dans. Het is heel knap hoe ze dit dansen. (…) Two boys is een verbazingwekkende voorstelling”
“Playstation is een grappig toneelstuk en er word veel in gedanst. (…) In de game vliegt het meisje echt” “Vlieg! is een leuk en grappig toneelstuk met veel overdrijving.” “In Kronkel wordt veel gedanst en hij is knap gemaakt. (…) Er wordt weinig gezegd, maar veel bewogen. Er worden veel maskers gebruikt en veel is van tape gemaakt.” “Ik vond het super leuk om naar deze voorstelling te kijken. Hij was heel mooi om naar te kijken. Ik zou er zo nog een keer willen. Ik zou hem zo en zo aan raden aan iedereen.” (over Loslopend wild 8+)
Carlijn (12 jaar)
“Ik vond de eerste voorstelling heel leuk. Het was een mooie dans. Het decor was heel mooi en leuk bedacht. Het was ook leuk dat ze elkaar ook gebruikte als decor.” (over Kraai) “Het was ook leuk met die flitsen, dat gaf een heel cool effect.” (over Alaska) “Het leek er echt op of ze steeds teruggetrokken werden en dat was heel cool. Het decor vond ik ook mooi met die lichtjes.” (over Two Boys) “Ik vond dat de spelers het heel goed deden. Je merkte ook wel dat het XL was.”
“Het was een mooie dans. Ook leuk dat e een VR-bril gebruikte.”(over PlayStation)
“Het was heel grappig. Je herkende het ook, dat je steeds een beetje beter wilde zijn dan de andere. (…) Het waren heel coole effecten.” (over Vlieg!)
“Ik vond het heel leuk bedacht met die handpoppen. Ik vond het ook knap hoe de spelers met die lange armen om konden gaan.” (over Kronkel)
“Ik vond ook dat alle toneelstukken met de tijd mee gingen. Ik vond de spelers ook heel goed. En het waren allemaal leuke stukjes.” (over Loslopend wild 8+)
Mila
“Je kan je echt het spel indenken als hij de VR-bril op heeft.” (over PlayStation)
“Het was heel leuk om te zien hoe ze elkaar steeds weer overtroffen met dingen. Ze speelden ook heel erg met het publiek en dat was heel leuk want je voelde je er echt bij betrokken.” “En de ruimte was zo mooi met de maan en allemaal sterren het was echt even een wouw moment.”(Over Vlieg!)
“Toen kleine kronkel kwam was ik helemaal verkocht! Zo lief, en je kijkt uiteindelijk gewoon niet meer naar dat de mensen het doen, maar dat hij het zelf doet. En als dat je lukt ben je echt goed bezig.” (Over Kronkel)
Nadia (12 jaar)
“Ik vond PlayStation een hele leuke voorstelling, omdat ze zoveel doen met de VR-bril.” “Ik vond Vlieg! een hele leuke voorstelling omdat ze veel met het publiek deden en er zat veel humor in.” “Ik vond Kronkel een leuke voorstelling met al dat karton.”
Bibian (11 jaar)
“Er hangt midden in de ruimte ergens een VRbril. De jongen is kei benieuwd maar het meisje niet. Zo ontstaat een mooie dans waar het meisje de jongen tegenhoudt.” (over Playstation)
“Is de grappigste voorstelling van de wereld.” (over Vlieg!)
“Het is een dansvoorstelling maar ook gewoon toneel, het is van alles wat.” (over Kronkel)
Suzi
“Loslopend wild is heel erg aan te raden! Er werd veel gedanst bij PlayStation dat was heel erg mooi. Bij Vlieg! moest het publiek heel erg lachen en er waren bijzondere effecten. Kronkel vond ik heel grappig.” Esmée (9 jaar), Zapp Theaterprijs
Er zijn nog geen reacties op Loslopend wild 2017
We zijn benieuwd wat je van deze voorstelling vond! Laat je het ons weten?