KUNST, VAN EN VOOR IEDEREEN
MAASTERCLASS #8: co-creatie
Rotterdam
MAASterclass 8: Co-creatie
Welkom bij de MAASterclass! MAASterclass is een inspiratiedag voor het hoofd en het lijf. Ben jij een professional in de kunsten of het onderwijs? Samen onderzoeken we hoe we ons werk kunnen openen en verrijken. Elke editie vormt een curator een programma vanuit eigen behoefte. Deze editie: jeugdprogrammeur en theatermaker Sara Giampaolo.
"Ik zoek al jaren naar manieren om niet alleen voor, maar ook door en met kinderen te werken. Ze serieus te nemen in hun blik op de wereld, ze aan te spreken als kunstenaars en mij laten inspireren door hun intuïtieve verbeelding in het samen werken. En tegelijkertijd ze eigenaarschap geven over het creëren van hun eigen verhalen, ruimtes en werelden. In deze MAASterclass duiken we dieper in die manier van werken en passen het meteen ook zelf toe."
PROGRAMMA
- PROGRAMMA
- PROGRAMMA
- PROGRAMMA
- PROGRAMMA
- PROGRAMMA
- PROGRAMMA
- PROGRAMMA
- PROGRAMMA
- PROGRAMMA
PROGRAMMA
Ontdek hieronder het programma van de MAASterclass co-creatie. Ontdek de wereld van Corpo Maquina Society, dans mee met kabinet k, en beleef het kunstproject B.E.A.S.T. van Theater Artemis. De dag is van 11:00 tot 16:00 inclusief lunch. Kan je niet wachten? Doe mee en reserveer een plekje!
10:30 - 11:00 inloop met koffie en thee
11:00 - 11:15 opening curator Sara Giampaolo
11:15 - 13:00 workshop deel 1 van Corpo Maquina of kabinet k
13:00 - 13:45 lunchpauze
13:45 - 15:00 workshop deel 2 van Corpo Maquina of kabinet k
15:00 - 15:30 uitwisseling
15:30 - 16:00 documentaire van kunstproject B.E.A.S.T. Theater Artemis
16:00 borrel
Workshop Corpo Maquina Society
Geleid door de gemeenschappelijke overtuiging dat kunst een bijzonder onderdeel van mens zijn is, van en voor iedereen – en niet alleen voor ‘bijzondere’ mensen -, geeft Corpo Máquina Society inhoud aan wat ‘dans maken' is. De verbindende factor in het werk van Corpo Máquina Society is instinctive Performance zoals ontwikkeld door Guilherme Miotto, artistiek leider en choreograaf; een aanpak die het lichaam in beweging zet vanuit de fysieke herinnering aan eerdere ervaringen. Drijfveer achter het werk is de overtuiging dat in ieder mens een danser schuilt die in staat is om muren omver te werpen, schotten neer te halen en vastgeroeste vormen en verhoudingen tussen mensen te doorbreken. De professionele focus, talentontwikkeling, cultuurparticipatie en sociaal artistieke projecten smelten steeds meer samen. De wisselwerking zorgt voor verrassende ontmoetingen tussen mensen met uiteenlopende achtergronden.
Zo maakten Corpo Máquina met Warriors Foot een voorstelling met een groep voetballers en een schoolklas. Unpunished Youth is een doorlopend project met ruimte voor jongeren tussen de 16-24 jaar om met verschillende vormen van straatcultuur te experimenteren in de theatrale omgeving. Momenteel speelt Mondo Perfetto, een onderzoek naar hoe ons denken beweging beïnvloedt en hoe beweging de geest vormt. Terwijl percussionist Pedro Paixão live op marimba de ruimte vult met muziek van Bach danst Guilherme samen met Julia Nielsen.
Tijdens de MAASterclass verzorgt Guilherme een workshop, waarbij hij de deelnemers meeneemt in de wereld van Corpo Máquina Society.
Workshop Kabinet k
Choreografe Joke Laureyns en Kwint Manshoven zijn samen het Gentse dansgezelschap kabinet k. Ze maken dansvoorstellingen en performances waarin kinderen de scène delen met professionele dansers. Hun dans vertrekt van concrete dagelijkse handelingen en van kleine gebaren, doorweven met spelelementen. Hun voorstellingen zijn werelden die tonen hoe vrijheid eruit kan zien. Kabinet k wil het onmogelijke vormgeven, utopieën creëren, een tegenstem zijn, grenzen oprekken, normen doorbreken en dualiteiten omarmen. Hoopvol, tijdloos, vrij en in relatie tot de wereld. Kabinet k werkt vaak onder de vleugels van grote theaterhuizen, maar evengoed zoeken de choreografen kleinere en kwetsbare contexten op. Zo werkten ze de voorbije jaren met kinderen en volwassenen uit de Palestijnse diaspora in Libanon en Gent, of ter plaatse in Jenin en Jeruzalem. Zij maakten o.a. As long as we are playing, Horses en Promise me.
Over de masterclass
De artistieke taal van kabinet k heeft een speelse, energieke, maar subtiele kracht. In het kader van hun recente creaties zullen de choreografen van het gezelschap, Joke en Kwint, inzicht delen in hun danstaal. Deze workshop is een speelse ontmoeting tussen de choreografen en deelnemers, waarbij enkele aspecten worden onthuld van hoe ze werken met verschillende generaties op het podium en hoe een creatie vorm krijgt. Waar gaat het om? Het gaat over dans in zijn puurste en meest essentiële vorm: de articulatie van een bewegend lichaam.
Praktisch:
- deelnemers dragen comfortabele kleding die beweging toelaat, we werken op blote voeten.
Theater Artemis met kunstproject B.E.A.S.T.
De mensen van B.E.A.S.T. (Business Educational Advanced School Transformation) hebben een missie: het onderwijs beter aan laten sluiten bij de leefwereld van het kind. Ze benaderen de combinatie van education en creativity als unique selling point. Zo stimuleren ze ondernemerschap voor een toekomstige, soepele overstap naar de arbeidsmarkt. School saai? Make school great again!
Tussen februari en maart 2024 streken de internationale ondernemers van B.E.A.S.T. neer op twee basisscholen binnen de Benelux: Antonius Abt in ‘s-Hertogenbosch en Campus Comenius in Brussel. Op beide scholen zetten ze de kinderen meteen aan het werk. Vanaf nu is iedereen collega. Hun vindingrijkheid en creativiteit wordt ingezet voor de ontwikkeling van winstgevende concepten. Sneakers, bloemen, hamburgers en frisdranken worden ontworpen, omgezet in prototypes en op een webshop te koop aangeboden. Investeerders van Brazilië tot China zien dollartekens bij het aanschouwen van zoveel creativiteit. In no time wordt elke school omgevormd tot een innovatieve, creatieve hub met annex webshop waar leren en werken hand in hand gaan. De winst is veelbelovend, want wie wil er nu niet een helicopterlandingsbaan op het dak van de school voor uitjes, een limonadefontein of een tropische regentuin in de aula. De directeur wordt bovendien een gloednieuwe gifgroene Ferrari beloofd!
Tijdens de MAASterclass toont Lobke van Kommer van Theater Artemis de documentaire die rond dit kunstproject gemaakt is.
video's
- video's
- video's
- video's
- video's
- video's
- video's
- video's
- video's
- video's
over Maasterclass
- over Maasterclass
- over Maasterclass
- over Maasterclass
- over Maasterclass
- over Maasterclass
- over Maasterclass
- over Maasterclass
- over Maasterclass
- over Maasterclass
Over Sara Giampaolo
Sara is jeugdprogrammeur van het Maaspodium en artistiek medewerker bij Maas. Ze studeerde in 2013 af aan ArtEZ Arnhem als docerend theatermaker, daarna werkte ze meerdere jaren op de educatie afdeling van Maas. Inmiddels maakt ze theater voor jonge kinderen en zoekt samen met dit publiek de grenzen van interactie op. Hoe ver kun je kinderen in de voorstelling betrekken, mee laten spelen of op ze inspelen? Hoe fluïde kan een voorstelling zijn zonder dat je de performatieve kracht ervan verliest? In Een kleine brief aan de grote stad en Doe eens lief deed ze daar al eerste pogingen in. Daarnaast rammelt ze graag aan de regels van ‘hoe dingen horen’. Hoe je je hoort te gedragen, wat je hoort te voelen of wie je hoort te zijn. Sara neemt kinderen serieus en wil niet teveel voor ze denken, maar met en rondom ze werken.
Over MAASterclass
Elk seizoen werkt Maas samen met ruim veertig kunstvakdocenten: theatermakers, dansers, beeldend kunstenaars, schrijvers en spoken word artiesten. Veel freelancers missen een uitwisseling bij het koffiezetapparaat. Een plek waar freelancers elkaar ontmoeten en inspireren. Maas wil dat koffiezetapparaat zijn. Niet alleen voor diegene die al bij ons over de vloer komen, maar voor iedereen die diens horizon wil verbreden. Wees welkom bij de MAASterclass! MAASterclass bestaat uit acht inspiratiedagen voor het hoofd en het lijf. We rekken de grenzen op tussen stijlen en disciplines. We onderzoeken hoe we ons werk nog meer kunnen openen en toegankelijk maken. We laten ons voeden door andere domeinen zoals ecologie, religie, digitalisering, literatuur en wetenschap. Voor elke editie vormt een collectief van Maasdocenten een programma vanuit eigen behoefte. Een maand later blikken we terug op de MAASterclass met een podcast onder leiding van Dionne Verwey.
Educatie
Ons educatieteam werkt intensief samen met het onderwijs. Bij ons staan ontmoetingen via de kunsten centraal. Wij houden van husselen, mengen en combineren op alle fronten en streven naar een wereld zonder hokjes. Want in een hokje kan je niet groeien. We hebben een liefde voor synergielessen waar docenten van verschillende disciplines met elkaar samenwerken en laten ons graag inspireren door mensen van buiten de kunsten.
MAASterclass wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en Fonds 21
Er zijn nog geen reacties op MAASTERCLASS #8: co-creatie
We zijn benieuwd wat je van deze voorstelling vond! Laat je het ons weten?