Meemaakprojecten voor jongeren sinds 2015
Theater Na de Dam / 10+
Door:
Maas theater en dans
Leeftijd:
10+
Genre:
Theater
Theater Na de Dam
In 2022 doet Maas voor de zevende keer mee aan Theater Na de Dam. Bij Theater na de Dam zetten theatermakers, kinderen en jongeren in heel Nederland zich in om de Nationale Herdenking op 5 mei van extra betekening te voorzien. Eerst gaan ze in gesprek met ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Die gesprekken vormen de inspiratie voor voorstellingen en theatrale presentaties - zelfs meer dan honderd door heel het land. Hieronder zie je de presentaties die sinds 2015 vanuit het Maaspodium zijn gemaakt.
2022: Oorlog in mij
In 2022 is Theater Na de Dam bij Maas in handen van Pamela Schaap en Sander Koning. Samen met acht kinderen/jongeren maken zij een theatrale route door Delfshaven. De voorstelling is te zien op 3 en 4 mei. Ga naar deze voorstelling.
2022: Oorlog in mij
2021: Dichterbij dan ooit
“Ik heb een verhaal en daarmee ontmoet ik jou. We praten over het verleden en leren zo meer over het heden. We onderzoeken. Misschien wordt jouw verhaal wel mijn verhaal. Of wordt mijn verhaal ons verhaal. Misschien komt de geschiedenis van ruim 75 jaar geleden wel dichterbij dan ooit.” Drie Maasmakers maakten korte voorstellingen waarmee we toerden langs voordeuren in Rotterdam. De voorstellingen werden gespeeld door jongeren. Bekijk ook de minidocu.
2021: Dichterbij dan ooit
2020: Aan tafel
Aan tafel eten we, maar delen we ook verhalen. In het kader van Theater Na de Dam haalden tien jongeren verhalen op bij tien ouderen. Ze spraken over herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. Ze vonden verhalen over dromen, wensen, avonturen, maar ook over vaders die verschrikkelijke dingen hadden meegemaakt. Ze vroegen naar gerechten die troost kunnen bieden. Zo ontstond een digitaal verhalenbuffet vol verhalen en gerechten die troost en hoop bieden voor nu én voor de toekomst.
2020: Aan tafel
2019: Wat we (niet) weten
Ben ik mijn geschiedenis? Welk verhaal vertelt mijn stad? Of mijn straat? Wie zijn mijn (voor)ouders? Aan wie dank ik mijn vrijheid? Wat weet ik? En wat weet ik niet? In Wat we (niet) weten doken ruim 20 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 21 jaar met Maas in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De jongeren onderzochten wat we nou eigenlijk echt herdenken en in hoeverre een geschiedenis van toen je identiteit van nu bepaalt. Ze werkten vanuit wat ze weten, maar gaan vooral op zoek naar de zwarte gaten en lege plekken in dat wat ze nog niet wisten.
2019: Wat we (niet) weten
2017: De honden lusten er geen brood van
Hoe ruiken gekookte suikerbieten? Wat zie je als de bommen vallen? Hoe klinkt het zingen van de soldaten? Hoe voelt lopen naar het noorden op blote voeten? Hoe smaakt een bord gebakken aardappelschillen? Vier jonge makers van Maas maakten een voorstelling met dertig jongeren en kinderen. De bijzondere ontmoetingen met Rotterdamse vertellers vormden de basis van verschillende scènes en installaties die op 4 en 5 mei te zien waren tijdens een unieke route in en rondom Maaspodium.
2017: De honden lusten er geen brood van
2016: Over hen en waar ze woonden
Wat doet het met jou als je klasgenootje, je buurmeisje, je vader of je beste vriend er ineens niet meer is? Tijdens deze unieke locatievoorstelling maakten we kennis met Rotterdamse families die tijdens de oorlog verdwenen en degenen die achterbleven. Vier scènes in vier woningen over vier verdwenen families. De scènes werden gespeeld op locatie, in Rotterdamse woningen aan de Burgemeester Meineszlaan te Rotterdam van waaruit in de oorlog families zijn verdwenen. Leerlingen van de internationale schakelklassen van het Wolfert College maakten filmfragmenten bij de scènes.
2016: Over hen en waar ze woonden
2015: Suja, suja Rotterdam
In 2015 maakten we Suja, suja Rotterdam. Op 4 mei, na de herdenking op Plein 1943, namen twintig kinderen en jongeren uit Rotterdam ons mee op een theatrale route door Delfshaven, met het Maaspodium als eindpunt. Tijdens de route vertelden de kinderen en jongeren verhalen die ze verzameld hadden na gesprekken met Rotterdamse ouderen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten.
2015: Suja, suja Rotterdam
Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
- Extra info
Credits
2021
Makers: Jasmin Deekman, Pamela Schaap, Dionne Zwennicker
Projectleiding: Esther Schouten
Stagiaire: Joost Roskam
Fotografie: Guido Bosua
Met dank aan: Zadkine Startcollege
2020
Makers: Ayrton Fraenk, Esther Schouten
Projectleiding: Sara Giampaolo
Projectbegeleiding: Seline Gosling
Assistent video en animatie: Sanne Bet
Fotografie: Mohammad Alzoabi
Met dank aan: Stan Bes, Moniek Merkx, Rachna Menes, redactie magazine Sanne van der Velde, Danielle van den Berg
2019
Makers: Jeroen van der Heijden, Aisa Winter
Projectleiding: Esther Schouten
Dramaturgie (stage): Karsten Duyvis
Regie assistent (stage): Maris de Jong
Fotografie: Sjoerd Kelderman
Met dank aan: Josua Ossendrijver, Hanna Timmers, Wim Reijnierse
2017
Makers: Lizzy Hennequin, Jeroen van der Heijden, Pleun Peters, Imane Dafer.
Regie assistent: Femke Maas
Projectleiding: Sara Giampaolo
Fotografie: niet bekend
Met dank aan: Maaike Mul, Remco Went, Hanna Timmers
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Daniel van der Vorm
2016
Makers: Sara Giampaolo, Lizzy Hennequin, Milou Adjanga, Eva Beijneveld
Projectleiding: Sara Giampaolo
Fotografie: Frank Diemel
Filmfragmenten: Leerlingen ISK onderwijs College
Coproductie: Maas theater en dans, Ro Theater Educatie i.s.m. Theater Na de Dam
2015
Makers: Els van der Jagt, Sara Giampaolo
Projectleiding: Sara Giampaolo
Fotografie: Niels-Jan van Dijk
Met dank aan: iedereen die met ons in gesprek is gegaan
In samenwerking met Theater Na de Dam
Er zijn nog geen reacties op Theater Na de Dam
We zijn benieuwd wat je van deze voorstelling vond! Laat je het ons weten?