Geschiedenis
Verzet en protesteren doen we al eeuwenlang en over de hele wereld. Iedereen kan het, maar niet iedereen mag het. In Nederland mogen mensen protesteren, maar in veel landen is het verboden. Daar gelden strenge regels en staat de regering het niet toe dat je de straat opgaat om je boosheid te uiten en chaos te veroorzaken. In Nederland zijn we vrijer om onze boosheid te uiten. Maak jij je weleens boos over iets wat er in de wereld gebeurt en waar jij het niet mee eens bent? Ga jij dan de straat op om te demonstreren? Misschien zal je dat niet zo snel doen, maar als je erg in je vrijheid wordt beperkt, dan zul je wel de straat op moeten om de wereld te vertellen waarom je boos bent. In dit blok laten we zien dat je verzetten, demonstreren, protesteren eeuwenoud is.
Spijker in de deur
Een bekend voorbeeld van een protest van vroeger (16de eeuw) is dat van Luther. Hij kwam in opstand omdat hij het niet eens was met de katholieken. Zijn manier van verzet was een grote brief die hij op de deur van de kerk spijkerde, een oude versie van het spandoek. Sindsdien zijn hij en zijn volgelingen een andere kant opgegaan dan de katholieken. Die gelovigen noemen we nu nog steeds protestanten. Daar komt ook ‘protesteren’ vandaan. En wat zou jij doen? Zou jij protesteren als je niet meer mocht geloven wat je zou willen?
Spijker in de deur – Luther’s verzet
Op de barricades
Een ander bekend voorbeeld is de Franse Revolutie (18de eeuw). Dat ben je vast al eens in je geschiedenisboeken tegengekomen. Het Franse volk verzette zich tegen de koning, die de absolute macht had. Het volk wilde vrijheid en kwam in opstand. Vrijheid, gelijkheid en broederschap wilden ze. Het volk bestormde Place de la Bastille en nam het heft in eigen hand. Zou jij de barricades opgaan als je zou leven in een land met één almachtige koning?
Op de barricades – de Franse revolutie
Krakers
Ook in Nederland zijn er altijd protesten, opstanden, revoluties en demonstraties geweest. We hebben in ons land zelfs een protestgeneratie gehad. De protestgeneratie is de generatie boven jou (jaren zeventig). Misschien was je moeder of vader, of je opa of oma wel een ‘protesteerder’. Vraag maar eens aan hen of zij nog weten van de krakers en de hippies. Niet iedereen was blij met de krakers, ze zorgden soms voor vernielingen en overlast. Maar krakers deden ook goede dingen, zoals koken voor de buurt en het onderhouden van leegstaande woningen.
Ban de bom
De bekendste demonstraties in Nederland, waarin jouw ouders misschien ook wel meeliepen, is die tegen kruisraketten. De regering van de jaren tachtig wilde kruisraketten plaatsen in Nederland. Het Komitee Kruisraketten Nee en veel Nederlanders waren het daar niet mee eens. Met maar liefst 500.000 mensen was het de grootste demonstratie ooit in Nederland (oktober 1983).
Ban de bom – protest tegen kruisraketten
#Metoo
Vrouwen zijn de afgelopen tijd flink in actie gekomen. Veel vrouwen hebben van zichzelf laten horen in de #Metoo discussie en liepen mee in de Women’s March.
Sinds 2019
De laatste jaren wordt er veel geprotesteerd, ook door jongeren. In september 2019 waren er klimaatmarsen in Den Haag met vooral middelbare scholieren en duizenden spijbelaars als gevolg. In juni 2020 begonnen de Black Lives Matter protesten in onder andere Amsterdam en Rotterdam. In april 2021 begonnen de protesten tegen de coronamaatregelen. En in augustus en september 2021 werd er geprotesteerd tegen coronamaatregelen voor festivals (#UnmuteUs).
Protesten sinds 2019
En jij?
Heb jij weleens gedemonstreerd? Als je kijkt naar de wereld om ons heen is er genoeg om voor te vechten. Laat je horen (klik hier).