Het decor op Oerol: Interview met Marlies Schot
Welkom op West-Nollekes, Terschelling! Een bijzondere locatie, zeker in de context van de voorstelling. Om meer te leren over de locatie en het decor, interviewden we Marlies Schot, de decorontwerper van Waste Me.
Wat is er dan zo bijzonder aan deze locatie waar Waste Me speelt?
"Wat zo bijzonder is aan deze locatie, is dat het ooit een afvalberg was. Deze plek werd omstreeks 1900 aangewezen als stortplaats voor het huisvuil. Op 1 januari 1990 werd de afvalberg gesloten en afgedekt met 40.000 kubieke meter zand. Dus als we diep zouden graven, zouden we heel oud afval uit andere tijden tegenkomen! Onze 'afvalgletsjer' is daar nu weer overheen gedrapeerd.
We zochten voor Waste Me een locatie die al een beetje hoogte van zichzelf had. We wilden een enorme afvalberg maken die de hoeveelheid afval symboliseert die een gemiddeld persoon per jaar produceert (zo'n 5 ton per persoon per jaar!), dus dat is best veel. Het leek ons daarom handiger om dit ergens tegenaan te leggen in plaats van een enorme constructie op een open plek te bouwen."
Hoe ben je aan al het afval voor het decor gekomen? En wat gebeurt er met het afval na Oerol?
"Omdat het zo'n hoge berg is, moesten we heel veel afval verzamelen. Maar we wilden geen afval meenemen naar het eiland. We wilden dat al het afval van Terschelling zelf afkomstig zou zijn. Dus we waren heel erg afhankelijk van de mensen en organisaties op Terschelling om met ons mee te werken. Gelukkig konden we samenwerken met de milieustraat van Terschelling, Omrin, die voor ons grofvuil kon leveren. Want we konden natuurlijk niet met huisvuil werken in verband met de stank. Dus we maakten een lijstje met items die we konden gebruiken, zoals witgoed, plastic onderdelen en heel veel matrassen. Uiteindelijk heeft eilander Rein Donkerbroek voor ons allemaal ritjes gemaakt van Omrin naar de 20 kuubs container die hier op locatie stond en die hij helemaal volgestouwd heeft!
We hebben ook nog samengewerkt met de TST, die ook nog 15 kuub afval voor ons geregeld heeft. Als laatste organisatie hebben we ook nog 6 kuub aan hard plastic afval gekregen van de Milieujutter, dus dat is allemaal afval verzameld van het strand.
En het mooie is, omdat het allemaal lokale organisaties zijn, we het afval na afloop ook weer (netjes gesorteerd) terug afleveren!"
Kun je wat vertellen over je werkwijze voor zo’n groot locatieproject?
"Doordat het decor pas echt tot stand kon komen op locatie, konden we van tevoren eigenlijk alleen maar contact leggen met de organisaties. Pas op locatie konden we echt gaan opbouwen. Hier hebben we heel veel hulp gekregen van vrijwilligers die dag in dag uit met het afval de berg op en af sjouwden. Dus daar zijn we natuurlijk super dankbaar voor!"
Hoe heb je ervoor gezorgd dat het afval veilig is voor de dansers om in te dansen?
"We hebben eerst netten gespannen op de berg waar we het meeste afval aan hebben vastgemaakt. Door de afvalberg heen lopen paden waar de dansers overheen kunnen lopen. Langs de randen van die paden liggen dan weer zachte objecten, zoals zakken met kleding, autobanden en schuimrubber. En ook veel matrassen, waar ze dan mee en overheen kunnen dansen."
Karaktervraag! Welk stuk afval vind je vaak in jouw afvalbak thuis?
"In mijn eigen afvalbak kan je altijd fruitschillen vinden, want ik ontbijt elke ochtend met fruit."