Trots op Bully vs Bully
Vijftien Rotterdammers van 8 tot 12 jaar oud maakten deze voorjaarsvakantie in vijf dagen een theatervoorstelling bij Maas: Bully vs Bully. Het werd een week waarin ze veel leerden, veel plezier hadden, echt iets moois maakten en onbedoeld reflectie op de situatie in Oekraïne boden. Op vrijdag 4 maart 2022 speelden zij het eindresultaat voor publiek in de theaterzaal van het Maaspodium. We vroegen de kinderen, de ouders en de projectleider hoe ze de week ervaren hebben.
Over Bully vs Bully
De week begon met een bezoek aan de première van BullyBully. Deze voorstelling was de inspiratiebron voor hun eigen project Bully vs Bully, waarin twee groepen koningen lijnrecht tegenover elkaar staan. Regisseur/theaterdocent Sacha Muller vertelt: “Ze spelen volwassenen, met een opplaksnor, die elkaar de hele tijd proberen te overtroeven. Hun leiders vinden dat ze moeten knokken, maar de kinderen leren elkaar kennen en willen samen één groep gaan vormen.” In vijf dagen tijd dachten de kinderen na over het verhaal, de techniek, de kostuums, het decor en uiteindelijk ook wat ze zelf gaan spelen. Ze kregen begeleiding van professionele theatermakers van Maas theater en dans.
Werken met professionals
Hoe is het om één week een héle voorstelling te maken, met kinderen zonder ervaring? Juist heel leuk, blijkt uit de antwoorden van projectleider Esther en de deelnemers. Esther: “Ze kunnen supergoed bewegen, hebben humor, durven van alles. Het is een groep met onwijs veel lef. En soms staan ze opeens uit. Dat maakt het uitdagend, voor hun en voor ons. Ze leren hier ook om zich anders op te stellen. Hoe je geconcentreerd werkt, hoe je je focus houdt, hoe je samenwerkt met anderen. Ze krijgen een opeens professioneel team om zich heen en de voorstelling moet af, dus daar moet je samen hard aan werken. Ze leren dus ook wat daar allemaal bij komt kijken.”
De kinderen: samen trots
De deelnemers vertellen met trots over het project. De een uitbundig, de ander bescheiden, maar allemaal met een glimlach. Omdat ze een compliment kregen van de meester, omdat ze zelf iets deden wat ze alleen kenden uit films, of omdat ze zich als een vis in het water voelden.
"Ik wil later acteur worden"
Youssef: “Ik ben trots dat ik hier kan zijn. Dit is voor mij een kans om te shinen op het podium. Daar heb ik best lang op gewacht. Als ik straks een school kan kiezen, dan zou ik naar de theaterschool willen. Ik wil later echt acteur worden en in films spelen. En ik heb hier geleerd om met anderen samen te werken en nieuwe vrienden te maken. Echt goede vrienden.” Ook Sisi voelt zich op haar gemak in de groep. Zij vertelt: “De kinderen zijn heel lief, en de juf en meesters ook. Dus ik had het erg naar mijn zin. Ik ben er trots op dat de meester gisteren zei dat ik goed speelde. Dat was super leuk om te horen. Hij zei eerst dat ik meer aandacht mocht trekken. Dat deed ik daarna, dus dat was super goed. Je leert toch dingen die je eigenlijk niet wist van te voren."
"Nog leuker dan ik dacht"
"Het was nog leuker dan ik dacht om hier aan mee te doen, want we mochten ook veel zelf bedenken om te spelen. Het waren niet alleen maar dingen die we móesten doen van de meester.” vertelt Sisi verder. Eigen input van de kinderen is kenmerkend voor de educatiestijl van Maas. Daar kon Youssef ook goed zijn draai in vinden. Hij vertelt bijvoorbeeld: “Het leukste was de oefening van vanmorgen. Toen mochten we zelf teksten bedenken en steeds meer overdreven spelen. En ik ging echt huilen! Ik had gewoon echte tranen. Alsof het uit het niets kwam.” Ouiam had ander onderdeel als favoriet: “Het leukste van deze week vond ik de stagefighting. Omdat we dan nep vechten, en vechten is best wel beroemd in films.“
Reacties van de ouders
Pas aan het eind van de week konden familieleden, vrienden en buren komen kijken naar het project. Na afloop van de voorstelling lieten zij reacties achter op kaarten in de foyer. Daarop lezen we terug:
“Door deze week staat Chloë wat sterker in haar schoenen en is haar zelfvertrouwen vergroot.”
“Belkys vond het helemaal geweldig. Elke dag kwam ze thuis vertellen wat een leuke dag ze heeft beleefd. De voorstelling vond ik ook geweldig. Heel fijn om haar helemaal te zien stralen op het podium.”
“Jay, Givainnely en Jayli-Ann hebben genoten van alles wat ze hebben geleerd hier in ’t Maaspodium. En ze komen met alle plezier terug in de meivakantie.”
Deze mensen werkten mee
Educatieproject Maas theater en dans
Sander Koning, Sacha Muller
Jamie Huisman (stage)
Nijah, Daantje, Vera, Jayli-Ann, Youssef, Givainnely, Jay, Kelvin, Sisi, Belkys, Heely, Chloë, Novi, Ouiam, Jahlaye
Sanne Priem
Esther Schouten
Rosa Quist
Jorinde van der Velde
Nog even dit
- Nog even dit
- Nog even dit
- Nog even dit
- Nog even dit
- Nog even dit
- Nog even dit
- Nog even dit
- Nog even dit
- Nog even dit
Schrikbarend actueel
Vlak voor de start van dit project werd zo’n 2.000 kilometer verderop Kiev binnengevallen door Rusland. In Bully vs Bully zien we twee kampen die veel liever samen in vrede zouden leven. De thema’s schuren er duidelijk aan. Maas is, net als het culturele veld en iedereen, diep geschokt door de ontwikkelingen in Oekraïne. We maken ons grote zorgen over de gevolgen voor de inwoners van het land. Om solidariteit te tonen en om medeleven en steun te betuigen, kleurde het Maaspodium op 4, 5 en 6 maart 2022 blauw en geel in de avond, en benadrukken we de mogelijkheid om te doneren aan Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Maak gebruik van een iDealbetaling via deze link van hArtForUkraine en pas het bedrag aan naar jouw wensen. Of maak jouw donatie over naar IBAN: NL08 INGB 0000 0005 55, t.n.v. Stichting Samenwerkende Hulporganisaties, Den Haag, onder vermelding van hArtforUkraine.