• NOW TALKS

  • NOW TALKS
  • NOW TALKS
  • NOW TALKS
  • NOW TALKS
  • NOW TALKS
  • NOW TALKS
  • NOW TALKS
  • NOW TALKS
  • NOW TALKS

Klimaatverandering, gender identity, sexuele intimidatie, racisme, mentale gezondheid; tijdens de interactieve talkshow NOW TALKS wordt er gepraat over onderwerpen van NU. NOW TALKS is een safe space, waar gevoelige onderwerpen kunnen worden besproken en mensen de kans krijgen om zich uit te drukken.

Onze jonge Programmamakers bedenken en presenteren de avond, en dagen het publiek uit om vanuit een ander perspectief te kijken. Dit doen we in de vorm van een dialoog, maar soms ook met dans, theater, spoken word, muziek en kunst. Live vanuit het Maaspodium in Rotterdam, maar ook altijd te volgen via livestream.

NOW TALKS #11: JEUGDZORG

Donderdag 9 mei 2024. In de voorstelling Birds vol dans, spoken word en muziek word je meegezogen in de belevingswereld van de jongeren die wonen in een jeugdzorginstelling. Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jóú? Ook onze Programmamakers dagen het publiek uit om vanuit een ander perspectief te kijken. Doe je mee?

Uitgenodigd zijn: Savannah Wolin en Amber Broers. De NOW TALKS wordt gepresenteerd door Auri van Loon en Gabriël Gomes Barros.

Savannah Wolin

Savannah (2003) is een performer, schrijver, dichter, spreker, actrice en socioloog in opleiding. Ze is bekend van TV als ėėn van de eerste Zwarte trans-vrouwen in het Nederlands media-landschap in het programma “Hij, Zij, Hen” en “De Hormoonrevolutie”. In het theater heeft ze o.a. gespeeld bij de Toneelmakerij en Studio52nd in de voorstelling UIT-HUIS waarbij ze problemen in de jeugdzorg aankaartte. Haar eigen korte voorstelling “De Bruine Zomeravond” zal begin mei spelen bij DOX. Wat centraal staat voor Savannah als kunstenaar is haar persoonlijke ervaring als mens, en alle sociale identiteiten die daarbij horen. Al dit probeert ze binnen een groter sociaal context te plaatsen. Ze durft openhartig te vertellen over haar persoonlijke geschiedenis en hoe deze ervaringen haar gevormd hebben. Aankomende donderdag zal ze aanschuiven aan het gesprek over de jeugdzorg als ervaringsdeskundige. IG: savannahwolin

Amber Broers

Mijn naam is Amber Broers. Gedreven door mijn creativiteit, nieuwsgierigheid en passie voor spel, zet ik me als social designer en onderzoeker in om gedragsverandering te faciliteren. Op het moment ben ik aan het afstuderen bij de opleiding Design for Change and Innovation aan de HKU. Mijn werk draait om het verkennen van de raakvlakken tussen creativiteit, technologie en maatschappelijke verandering. Dit doe ik door binnen diverse contexten samen met partners een oplossing te zoeken voor hun uitdagingen, waarbij ik de belangen van alle betrokkenen in het oog houd.

Onder begeleiding van Garage2020 heb ik anderhalf jaar gewerkt binnen hun project JongerenGarage. In de JongerenGarage werken jonge mensen aan de toekomst van de jeugdhulp. Door samen te ontwerpen met jongeren en hulpverleners, hebben wij een gesprekstool ontwikkeld die focust op het faciliteren van wederzijdse kwetsbaarheid en een veilige omgeving in de spreekkamer. Zo kan een relatie ontstaan waarin waardevolle feedback gegeven kan worden.

Jordan's Table

Jordan's Table is één vast item tijdens de NOW TALKS. Jordan Wagelmans bedenkt en maakt rondom ieder thema een leuk recept. Eet smakelijk!

Recept kleurrijk knetterend shortbread +-20 stuks

Ingrediënten:

Shortbread/koeklaag:

  • 125 gr bloem
  • 110 gr (vegan) boter
  • 50 gr suiker
  • 1 tl kaneel

Karamellaag voor 1 recept of maak meer om extra te hebben;) :

  • 100 gr kristal suiker
  • 50 gr vegan boter, gesmolten/kamertemperatuur
  • 2 el vegan room, kamertemperatuur
  • Appel smaakstof, optioneel naar smaak
  • Kleurstof, optioneel

knetterende chocoladelaag:

  • 250 gr chocolade
  • 3 el vegan boter
  • (vegan) knettersnoep, naar smaak

Werkwijze:

Shortbread:

  1. Verwarm de oven voor op 175C.
  2. Mix de bloem, boter, suiker en kaneel voor het deeg tot je een glad deeg hebt.
  3. Druk het deeg in een vorm met bakpapier, ong 20x20cm.
  4. Bak het shortbread voor 20-30 min.
  5. Haal het uit de oven en laat afkoeken.

Karamel:

  1. Doe de suiker in een pan op middenlage hitte.
  2. Roer veel tot de suiker volledig gesmolten is.
  3. Haal even van de pit af en roer de boter er door tot gemengd.
  4. Voeg dan de room, smaak- en kleurstof toe en roer tot een geheel.
  5. Zet terug op de pit en blijf roeren tot het gaat bubbelen.
  6. Blijf nog roeren voor een minuut of zo.
  7. Haal van de hitte af.
  8. Giet de hete karamel over de shortbread laag en zet in de koelkast om te koelen.

Chocolade:

  1. Smelt de chocolade met de boter en mix tot een geheel.
  2. Giet dit over de karamellaag en smeer uit met een spatel tot een gladde laag.
  3. Sprinkel het knettersnoep over de nog niet gestolde chocolade.
  4. Zet nu in de koelkast voor 2 uur om op te stijven.
  5. Nu kan je het in stukken snijden.
  6. Serveer!

Programmamakers

Onze jonge Programmamakers bedenken en presenteren de avond, en dagen het publiek uit om vanuit een ander perspectief te kijken. De Programmamakers van deze editie zijn: Auri van Loon, Bram van der Loon, Gabriel Gomes Barros, Gianni Ramsamoedj, Jordan Wagelmans, Kalyan Artsen, Lelie Danesh, Pim Koenis, Rosana Kalpoe, Savannah Bestman, Sjai van Loon, Steven Koerts en Tamira Dhalganjansing o.l.v. Mahutin Awunou.

Een samenwerking tussen het Maaspodium en Music Matters. Mogelijk gemaakt als onderdeel van de Open Space dankzij Fonds 21 EXTRA. Benieuwd naar onze Programmamakers? Volg hen via TikTok en stay tuned!

  • next up

  • next up
  • next up
  • next up
  • next up
  • next up
  • next up
  • next up
  • next up
  • next up

NOW TALKS #12: RECHTVAARDIGHEID

Donderdag 19 september 2024. Voorafgaand aan de voorstelling TERECHT - over gevangen levens - presenteren onze jonge programmamakers de NOW TALKS over rechtvaardigheid. Theatermaker Maarten Smit interviewde verschillende mensen over ons strafrechtssysteem. Hij vroeg hen naar de impact van proces, straf, detentie en de terugkeer in de samenleving. TERECHT is een wervelende weergave van zijn bevindingen.

NOW TALKS #13: TUSSEN TWEE CULTUREN

Donderdag 28 november 2024. A Country Inside My Head vertelt de eerlijke, grappige en rauwe verhalen van jonge meiden die naar Nederland komen om een nieuw bestaan op te bouwen. Door middel van interviews zijn verhalen verzameld over je thuis voelen, opnieuw beginnen en opgroeien in een nieuwe cultuur. Tijdens de NOW TALKS duiken onze jongeren samen met het publiek in het onderwerp: tussen twee culturen

  • Previously

  • Previously
  • Previously
  • Previously
  • Previously
  • Previously
  • Previously
  • Previously
  • Previously
  • Previously

Eerdere edities

Heb je een editie gemist? Geen zorgen, je kunt de edities hieronder terugzien. De NOW TALKS hebben niet alleen publiek in de zaal, maar ook via livestream. Die livestreams kun je hier terugkijken.

NOW TALKS #1: non-binair denken

Een avond over gender. Hoe zichtbaar zijn afwijkende genderidentiteiten in de media? Hoe kunnen we onszelf trainen in non-binair denken? Carole van Ditzhuyzen, artistiek coordinator van Maaspodium, hoste op 3 februari 2022 de NOW TALKS #1: non-binair denken samen met Romy Rockx (he/him/they/them). Zoals bij elke NOW TALKS schuiven er gasten en ervaringsdeskundigen aan. Daarnaast was er een muziekoptreden van Kyara Harley en hapjes van Maaspanellid Jordan Wagelmans.

Kijk hieronder de livestream terug:

 

Wil je het gerecht van Jordan zelf maken? Hier vind je het recept: 

Rainbow spring rolls: 10 stuks
  • 10 rijst vellen, rond of vierkant
  • 100 gr rode kool
  • 1 gele paprika
  • 1 rode punt paprika
  • 1 komkommer
  • 5 bosuien
  • Pindasaus of dipsaus naar keuze

Snij de groente in dunne reepjes van en paar cm lang, zodat ze in het rijstvel passen.

Pak een bord en doe daar een bodempje water in. Dip er een rijstvel in, voor 10-20 sec en leg dit op een snijplank. Leg in het midden van het vel de reepjes groente, zodat het er leuk uit ziet als het opgerold is.

Rol het vel op door eerst drie kanten over de groenten te vouwen en het naar de andere kant toe te rollen. Snij door tweeën en serveer met dipsaus.

Pinda gemberdipsaus:
  • 150 gr pindakaas
  • 1 ½ el soja saus/tamari
  • Suiker/maple syrup of zoete ketjap (naar smaak)
  • 2 tl citroensap
  • ½ tl chili poeder en ½ teentje knoflook/ ½ tl chili knoflook saus
  • 1 tl verse gember, geraspt
  • Heet water, om te verdunnen

Mix alles behalve het water in een kom. Voeg een eetlepel water toe als het te dik is en ga zo door. Serveer me de rainbow spring rolls.

Transision thee met zonder ballen: 4 porties
  • 1 el butterfly pea tea
  • 1 tl lavendel of een andere thee
  • 1 liter heet water
  • Agave siroop, naar smaak
  • Citroensap
  • 4 jus lepels popping boba

Maak de thee door de butterfly thee en lavendel in het hete water te laten trekken. Giet het na een paar minuten door een zeef. Meng nu de agave siroop er doorheen en laat het afkoelen.

Om te serveren doe een schep boba in een glas en schenk er wat thee bij, maak ook een paar kleine glaasjes met citroensap. Laat iedereen zelf het sap bij de thee doen. Het veranderd dan van kleur.

NOW TALKS #2: mental health

Waarom lijkt mentale gezondheid iets voor in je eentje? Hoe zetten we in op meer verbinding? En hoe praten en delen we over soms niet willen leven? Carole van Ditzhuyzen, artistiek coordinator van Maaspodium, hoste op 10 maart 2022 de NOW TALKS #2: mental health samen met Joël da Veiga (oprichter Self-Acceptance). Zoals bij elke NOW TALKS schuiven er gasten en ervaringsdeskundigen aan. Daarnaast is er een muziekoptreden van singer-songwriter Roufaida en zijn er hapjes van Maaspanellid Jordan Wagelmans.

Kijk hieronder de livestream terug:

 

 

Wil je het gerecht van Jordan zelf maken? Hier vind je het recept: 

Cake: voor een grote dubbellaags
  • 120 gr vegan boter, plus om in t vetten
  • 400 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • Snuf zout
  • 250 ml sojamelk
  • 2 tl appelazijn
  • Eivervanger voor 2 eieren, bv chia ei (2 el gemalen chiazaad met 6 el water)
  • 340 gr witte basterdsuiker
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 2 tl vanille aroma
  • Vegan kleurstof

Verwarm de oven voor op 180C, bekleed de bodem(s) van de bakvorm(en) en vet de rand(en) in.

Mix de bloem met de baking soda en het zout.

Meng de sojamelk en appelazijn en laat minstens 15 minuten staan.

Roer je eivervanger tot een papje.

Mix de boter met de suiker in een ruime kom. Voeg de eivervanger erbij en mix even.

Meng de zonnebloemolie, vanille, sojamelkmengsel en kleurstof (voor 1 kleur, voor meerdere zie*) door het botermengsel tot het gemixt is.

Voeg nu het bloemmengsel toe en mix tot alles gemengd is, maar niet te lang.

*Verdeel het beslag over verschillende kommen en mix in elke kom een andere kleur.

Giet je beslag in de bakvorm(en) en bak voor 30 min of met 1 grote bakvorm voor 60 min tot gaar.

Test met een prikker of het gaar is, als die er schoon uitkomt is het gaar.

Haal uit de oven en laat afkoelen.

Chocolademousse (frosting):
  • 340 gr silken tofu
  • 100 gr vegan chocolade, grof gehakt
  • Maple of agave siroop, naar smaak

Smelt de chocolade in de magneton met 30 sec intervallen, elke keer doorroeren, tot geheel gesmolten. Blender de silken tofu tot geheel glad en voeg de chocola en siroop toe tot geheel gemengd.

Laat opstijven in de koekkast.

Warme vegan chocolademelk met slagroom: 4 personen
  • 1 liter plantaardige melk
  • 6 el cacao of 100 gr chocola (naar smaak)
  • Suiker of zoetstof naar keuze, naar smaak
  • Vegan slagroom

Verwarm de plant melk en voeg de cacao en suiker toe. Roer tot het is opgenomen. Serveer in mokken met slagroom.

 

NOW TALKS #3: HET (ON)MOGELIJKE GESPREK

Op 14 mei dook host Ilidia Medina met gasten en publiek in life-changing gesprekken binnen families. Gekozen families, gekregen families, families waar je uit geboren bent, welk gesprek zou jij nog willen voeren?

Kijk hieronder de livestream terug:

 

Wil je het gerecht van Jordan zelf maken? Hier vind je het recept: 

Vegan (en glutenvrije) spekkoek:
  • 150 ml aquafaba (kikkererwten vocht)
  • Snuf zout
  • 50 gr + 300 gr witte basterdsuiker
  • Scheutje citroensap
  • 300 gr plantaardige boter, gesmolten
  • 55 gr banaan, zonder schil
  • 100 ml olie
  • 1 tl vanille extract
  • 230 ml plantaardige melk
  • 250 gr (glutenvrije) bloem, bv boekweitmeel
  • 40 gr maizena
  • 1 el kaneel
  • 2 tl kardemom
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl versgeraspte nootmuskaat
  • 1 tl piment poeder
  • ½ tl anijspoeder
  • 1 tl pandan extract, optioneel

Smelt de boter en laat afkoelen. Pureer de banaan met de olie tot een glad geheel. Klop de aquafaba op in een metalen of glazen kom met wat citroensap en zout, voeg lepel voor lepel de 50 gr suiker toe als het erg luchtig is. Blijf kloppen tot er stijve pieken ontstaan, dit duurt ongeveer 10 minuten.

Meng de resterende suiker door de boter met een garde. Voeg nu het olie mengsel  en de vanille toe, meng dit er goed door. Schenk de melk er in porties in en klop er een samenhangend beslag van.

Verwarm de oven voor op 180 graden C.

Spatel de aquafaba erdoorheen, probeer het zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de bloem en maizena boven het beslag en meng alles goed.

Verdeel het beslag over twee kommen en zeef de kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, piment en anijs in een van de kommen en spatel het erdoorheen, dit wordt de donkere laag. Voeg wat pandan extract toe aan de andere kom om het groen te maken als je dit wilt.

Bedek de boden van een springvorm (ideaal 18 cm doorsnee, maar ander kan ook) met een bakpapier.

Begin met het lichte/groene beslag en doe ongeveer 3 sauslepels ( of meer, het ligt aan de bakvorm) in de springvorm tot volledig bedekt. Bak deze voor +- 5 min, tot de bovenkant gestold is, haal uit de oven en zet op het aanrecht.

Schakel de oven naar de kleine grill.

Schep nu 3 lepels van het donkere beslag op de eerste laag. Dit begint na een paar seconden te smelten, pak dan de springvorm en giet het beslag al cirkelend over de eerste laag.

Zet terug in de oven en grill voor 1 minuut, als de bovenkant nog niet gestold is laat het dan nog even staan. Als je hebt gevonden wat voor jouw oven werkt, kan je dit aanhouden voor de rest van de lagen.

Maak vervolgens weer een lichte laag etc. tot het beslag op is.

Na de laatste laag, schakel de oven naar heteluchtstand en bak de spekkoek af voor 10 minuten op 150 graden C.

Laat de spekkoek afkoelen in de vorm op een rek. Snij de randen los en bewaar de spekkoek na het afkoelenin plasticfolie in de koelkast. De spekkoek is het lekkerst de dag erna.

NOW TALKS #4: PRIVILEGES

Op donderdag 29 september 2022 organiseerde het Maas jongerenpanel i.s.m. SPACE010 en Music Matters de vierde NOW TALKS. De jongeren schijnen hun licht op de thema's privilegesmacht en geweld. Veronique Aicha (nationaal coördinator, RESCALED) en Leroy (De Ritmische Dichter) gingen met de jongeren en het publiek in gesprek: zijn wij allemaal machteloos of kun je dit beïnvloeden? Daarbij was er een optredens door rapper/ singer-songwriter QAQ (talent Music Matters). 

Kijk hieronder de livestream terug:

Na afloop van de talkshow speelde Firma Mes de voorstelling De Onaantastbaren.

NOW TALKS #5: RADICALISERING

Op donderdag 15 december doken we in de online wereld van algoritmes en artificial intelligence (A.I.) en bespraken we de risico’s en de kansen die gepaard gaan met de onbegrensde mogelijkheden. Na afloop van de talkshow speelde Vielleicht de voorstelling Misschien

NOW TALKS #6: NON-BINAIR DENKEN (PART 2)

Op donderdag 12 januari 2023 was de zesde NOW TALKS: Hoe trainen we onszelf in non-binair denken? En hoe voeren we het gesprek op weg naar en non-binaire wereld?

Jonge programmamakers van het Maaspodium praten met onze gasten over gender en genderongelijkheid. Zo wordt het intersekse lichaam als niet leefbaar gezien in de medische wereld. Hoe kan dat? Uitgenodigd zijn: Aynouk Tan, Sharan Bala en Pompadó Z.R. Martha.

Na afloop van de talkshow speelde Marleen Hendrickx de voorstelling XYI.

 

NOW TALKS #7: OPTIMISME

Op donderdag 11 mei 2023 was de zevende NOW TALKS over optimisme: hoe moeilijk is het eigenlijk om optimistisch te zijn? Gasten van deze editie waren Romana Vrede, Marian Markelo en Rass King. Kijk de uitzending hieronder terug. 

Na afloop van de talkshow speelde Niks Nieuws van Monki Business. 

 

NOW TALKS #8: VERSTRENGELDE TRADITIES

Op vrijdag 29 september 2023 was de achtste NOW TALKS over verstrengelde tradities. Gasten van deze editie waren Vernon Chatlein en Meliange Comenencia. Ook Music Matters Talent Shaynah nam deel aan het gesprek. Deze editie geen livestream maar een podcast. 

Na afloop van de talkshow speelde Corpus Criolla van Faizah Grootens & KIP Republic.

NOW TALKS #9: MANNELIJKHEID?

Uit jij je gevoelens bij je matties? Wanneer heb jij voor het laatst gehuild? Wanneer ben je een échte man? Op donderdag 23 november 2023 was de negende NOW TALKS over mannelijkheid. Gasten van deze editie waren Romano Haynes en Rocher Koendjbiharie. 

Na afloop van de talkshow speelde de voorstelling Don't Wanna Touch van YoungGangsters en DOX.

NOW TALKS #10: ARMOEDE

Donderdag 28 maart - Rotterdam is de armste stad van Nederland. Wat betekent het om in armoede te leven? We bespreken het tijdens NOW TALKS. Uitgenodigd waren Vanessa Umboh (Stem zonder Gezicht) en Music Matters Talent Roets. Er waren spoken word performances door Steven Koerts en Vivian Forson. Jordan's Table verzorgde hapjes geïnspireerd op het thema armoede. De talkshow werd gepresenteerd door Pim Koenis en Tamira Dhalganjansing.

Na de talkshow speelt de voorstelling Arm met een dure smaak over jonge mensen die worstelen met verborgen armoede.

Meeprogrammeren

Ben jij tussen de 16 en 26 jaar oud en wil je je verdiepen in belangrijke onderwerpen? Houd je van theater en lijkt het je interessant om ook zelf avondvullende programma's te organiseren? Word Programmamaker bij Maas! Je kan een dag meelopen of jezelf opgeven via het contactformulier.

Maas theater en dans maakt op deze website gebruik van cookies. We gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, en voor marketingdoeleinden. Door op 'optimale cookies' te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze cookie verklaring. Je hebt ook de keuze voor 'minimale cookies', als je dit liever niet hebt. 

Filter op:

Er zijn geen resultaten gevonden. Probeer het eens met een andere zoekterm?

Er zijn geen resultaten met dit filter. Pas het filter aan of probeer het eens met een andere zoekterm?